hjälm och bollhav...

vi har ju klinkersgolv så vi kör på säkerhet här hemma.




Nu väntar vi besök från moster Vivan och kusin Kristina. De stannar ända tills på måndag och det gillar vi.

KRAM från oss


Dagens tjeckiska lunch

Överkokt bandspaghetti med färskost. Toppat med florsocker och en skopa margarin. Spaghettin var en boll, florsockret och margarinet var en boll. Lars käkade inte mycket utan mådde mest illa. Tilläggas bör att han inte är kräsen. Just det, till detta kunde man även få ett glas chokladdryck. Skrev jag att det var lunchen och inte efterrätten????
Tro nu inte att det var min matlagning utan detta var jobbets delikats nr 3.
Jag brukar bjuda på mindre överkokt spaghetti och krossade tomater. Till detta får man välja valfri krydda.....

KRAM


KAN SJÄLV......

.....om lilla damen kunde säga det skulle hon göra det.

JAG KAN:


prata i mobiltelefon själv


äta maten själv, MED sked


äta gröten själv.
By the way, den fungerar som hårgelé för er som inte testat hälsar Leia

Gisses, vart ska det här sluta! Lilla damen blir jättearg om hon inte får sitta och äta själv. Men mamman ger sig inte och har kommit på en lösning. Vi har en varsin sked. Jag skottar in mat i munnen på Leia och själv sitter hon och gräver i tallriken. Men det fungerar så länge vi gör så här. Ska bli extra kul när vi kommer bort och L vill sitta ohc äta själv. Då tror jag att jag går och låter någon annan städa upp efter henne. För er som vi kommer besöka under sommaren och som inte har klinkers i köket, jag tycker synd om er som måste städa efter oss ;)

Vad gör man resten av dagen då? Handla gjorde jag och Leia i går eftermiddag så mataffären skippar vi idag. Kanske ett besök på byggvaruhuset och köpa pool till lilla damen. Träna kanske kanske kanske kanske.....hm.

Nu ska vi sjunga lite Pippi Långstrump.

KRAM


korv i badet igen

Vad är nu detta! Varför ska det korvas i badkaret för? Bra att de är lätta att fiska upp i alla fall. Fast lilla damen verkar inte ha ont av det, snarare verkar det vara en taktik för hon hamnar ju i badet igen efter att korven har fiskats upp.

Dagen bjuder på sol, promenad, tvätt, plantering av tomatfrön och ett snabbt besök på affären. Hoppas även att Malin har lyckats att boka in oss på Thaimassage i morgon. För er som inte har varit på det kan jag säga att det INTE är skönt. Det gör ont så in i bomben men det känns som man har bantat flera kilo när man kommer ut därifrån. Säger man att det gör ont skrattar de bara och fortsätter att köra på.

KRAM


Ändring, BA och fiskrätter

Leias kalas är ändrat tills den 3:e juli. Hör av er om ni kommer. 

Det var visst släktkalas den 2:a



Förresten, när vi läste nattsaga förut så pekade Leia på katt och sa BA. Hon sa det flera gånger så jag kan nog verkligen pricka av att det är katt hon säger. Sedär, det tar sig med kryssen i Leias utvecklingbok minsann. Nu ska vi bara fortsätta att öva på Mamma är bäst. Det värsta är att pappan i familjen övar på samma fras fast annat namn såklart.  Men om jag fjäskar mer på dagarna så kanske jag vinner i alla fall.

2 olika fiskrätter är tillagade och frysta så nu har Leia mat i några dagar till (jepp, hon äter även annat så ni slipper undra...) och jag är trött och ska gå och lägg mig. Morgondagen bjuder på lekparken och massa sol.

KRAM


Jag och Leia på Prag-Zoo i söndags


cykelresultat och bra väder

Han kom hem 00.00. Faktiskt riktigt pigg nu idag. Nog om det.

Vädret är toppen så vi tog en picknick på gräsmattan under parasollet. Leia satt nakenfis och om vi skulle råkat glömma bort det så blev vi påminda efter en stund. Nu ligger picknick filten i maskinen och korvarna ute i soptunnan.

Inhandlande av lite saker till altanen står på agendan bara jag får upp han som skulle passa liten. Han ligger och sover på golvet medans lilla damen FAKTISKT gör rejäla försök till att krypa, fast när det ska till fart är det bästa att lägga sig ner och köra det gamla vanliga: damma golvet.

HEJ HOPP


Väderrapport

Väderrapport:

Soligt så in i bomben
Skönt under parasollet och på altanen
Leia har suttit nakenfis ute på altanen nu på kvällskvisten


Skulle grilla kyckling men den jag tagit fram för tining såg för äcklig ut så det får bli SMS-Kinesen istället.
Himla bra ställe det där. Man SMS:ar in vad man vill ha och sedan tar man bilen 5 minuter senare och hämtar det, cykel går även bra. Billigt som skrutten är det, cirka 40 kr för en meny och då har vi mat till dagen efter också.  Med man menar jag Lars så ingen tror att det är jag som sätter mig i bilen och hämtar mat. Hemmasambo är hemmasambo, glöm inte det.

Ett besök har blivit inplanerat och det ser vi framemot. Moster Vivan och kusin Kristina kommer sista maj och stannar ända tills vi ska fira Sverige.

I morgon är det cykelrunda som gäller för några (däribland Lars...) medan jag sitter hemma. Jag har inte lust att sätta ner Leia i en cykelkärra och cykla där tjeckerna kör bil, det är liksom igen bra kombination tror jag. De har ju som sagt fått körkortet i cornflakes-paketet. För de som ska cykla blir det en cykelrunda mellan olika pubbar i byar, vet inte hur det slutar men jag kommer inte vara sen med att tala om resultatet. Var så säkra ;)

KRAM


Uppdatering från lilla damen

Jag kan nu:

Klappa
vinka åt rätt håll
resa mig upp och dra saker ut ur min kista
klänga och resa mig, gärna på mamma
jag hasar efter mamma vart hon än är
gillar mamma bättre än pappa för tillfället
hasa mig på golvet
och jag börjar nästan förstå detta med att krypa, fast varför bry sig när det går lika bra att hasa sig fram.

Äta gör jag utan problem, problemet uppstår när maten tar slut. Då blir jag skitförbannad rent ut sagt. Tur att mamma och pappa ibland ger mig majskrokar som en extra efterrätt. Fast de är nog bra lättlurade också ;)

Imorgon ska jag till min kompis Adamkova. Fast vi är bara kompisar de gånger hon inte tar fram den där hemska sprutan, men det blir det inget av i morgon. I morgon ska jag bara klara av damen i det första rummet som inte vill prata med mig utan mest klagar på att mina strumpor sitter för tight. Eter henne ska jag till min kompis. Får nog köpa med en present till henne tills nästa gång för den gången tar hon fram sprutan och den kanske jag kan få skippa om jag mutar henne.....

Pussar och kramar från lilla mig


 


Český Krumlov i bilder

En stad väl värt att besöka om ni har vägarna förbi Prag eller oss ;)
Många resenärer som besöker Prag tar sig en bussresa för någon dag även till denna stad, så det är inte svårt att ta sig dit.

Priserna är inte dyra, lite billigare än Prag och en stad med gränder, restauranger, slott och grafitgruva bland annat.


Vårt boende med super fina rum och en härlig trädgård och pool. Vi betalade 800kr för två nätter i stort rum med dusch och toalett samt TV.


En snurrande teater i slottsträdgården


Vy över staden


Leia och hennes kompis Embla tittar på björnar


Grillkväll ute i trädgården


Freja och jag på väg in i gruvan. Kolsvart på färden in i gruvan och ett buller. Det var inte direkt en mysig känsla att åka in i gruvan, vi kände oss rätt så instängda och trångt var det.


Här är vårt vrålåk in i gruvan


Hur kommer det sig att när gruppen åker på resor så hamnar vi i mörka gångar där det hänger konstiga och luddiga saker ner från taket! Nästa gång blir det nog beachen, typ älven här i stan då kanske ;)

Hur som helst så var det hur fint och bra som helst i denna stad, så ta er en tripp dit.

KRAM


Godis är bra för lederna....

Det låter som en motivering som jag och min syster skulle kunna komma på. Fast nu är det inte vi som har sagt detta.
När vi var i Cesky Krumlov förra helgen hade vi med oss en tjeckisk familj. Deras son på 4 år käkade mycket goda saker hela tiden kändes det som, vilket inte är ovanligt här i Tjeckien. Men det roliga var att mamman förklarade för mig att godiset var bra för lederna. Min första tanke var "Ha, va rolig hon är". Men sedan såg jag på henne att hon menade allvar. OK.  Jag såg även på Monica som satt mittemot mig hur hon funderade och undrade om hon är allvarlig eller inte.
Men barnen här äter mycket bröd, godis och dricker juicer. Ser du ett barn här så har de oftast något i handen att smaska på.

Men när jag blir riktigt godissugen ska jag använda mig att mina kunskaper från Tjeckien. GODIS ÄR BRA FÖR LEDERNA! Det kanske är så vad vet jag?

I eftermiddags var vi iväg och köpte parasoll till altanen. Eftersom jag drog ner alla "vinrankor" i höstas så växer det liksom lite dåligt i taken på altanen. Det blir rätt så varmt och ljust när solen ligger på hela dagen. Vad har jag lärt mig av detta? Att jag inte ska rensa så himlans mycket hela tiden.....men nu har vi köpt ett rektangulart parasoll så det löser sig nog ändå :)

Nu ska här ätas jordgubbar och grädde. Yes, jag har fått grädde skickat till mig som jag kan äta. Det är inte allt som finns i matväg som jag skulle behöva äta men jag får försöka få i mig rätt saker ialla fall. Har ju fortfarande lite quorn efter den första leveransen, tror inte att jag behöver ha mer av den varan detta året.

KRAM


Date till sommare....

...då är det dags för er att boka tid.
Det låter allt men tyvärr så är det nästan tidsbokning som gäller när vi är hemma, gärna klockslag för att vi ska få tiden att gå ihop.

Vi är hemma mellan 10 juni och 10 juli, kanske lite ändringar. Lidköping befinner vi oss i runt midsommar för det traditionella midsommarfirandet på Läckö Slott. Hoppas även att jag ska hinna med ett annat mycket speciellt besök, håller tummarna för att jag ska få det att gå ihop bara. Det är något som jag har längtat efter så in i bomben. Det är många saker i Lidköping som jag har längtat efter men detta har jag lite dåligt samvete för.

Leia har sitt 1 års kalas den 2:a för er som är sugna på att komma. Hör gärna av er så att jag vet hur många som kommer.

Leia satt och käkade smörgås och banan och när jag tittar upp från denna skärm så ser jag att hon har käkat upp och nästan sitter och sover. Tvätta händer och ansikte som var fullt med mjukost (tack Izabella och Filip för mjukosten säger Leia) och banan och sedan ner i vagnen där hon somnade direkt.




Leia, Jag och Freja i Cesky Krumlov


Ser ni damens tänder? 3 nere och 3 uppe, värsta stora tjejen nu.
Igår stod hon och gjorde någon konstig yoga övning, den skulle nog kunna liknas som någon sorts pyramid...

KRAM


Český Krumlov

I morgon drar vi till Český Krumlov som ligger i södra Tjeckien nära den Österrikiska gränsen. Staden är med i UNESCO:s världsarvslista och har 300 byggnader som är skyddade och deras slott är näst störs efter Pragborgen. Tror nog att det kommer vara en hel del att se i denna stad. Ett par från L:s jobb bor där och ska guida runt oss.

Platser jag varit på (som jag kommer ihåg) som tillhör UNESCO:

Mont Saint Michel - Frankrike
Medeltida staden Rhodos - Grekland
Tower of London, New Palace of Westminster - England
Drottningholms slott - Sverige
 Gamla staden i Prag, Gamla staden i Kutná Hora - Tjeckien
Lübeck, Palats och parker i Berlin -Tyskland


Har lite att se i Tjeckien från listan:

Tjeckien [redigera]

År↓Typ↓Namn↓
1992 K Gamla staden i Český Krumlov
1992 K Gamla staden i Prag
1992 K Gamla staden i Telč
1994 K Vallfartskyrkan i Zelená Hora
1995 K Gamla staden i Kutná Hora
1996 K Kulturlandskapet Lednice-Valtice
1998 K Historiska byn Holašovice
1998 K Kroměřížpalatset och dess trädgårdar
1999 K Litomyšls slott
2000 K Heliga Trefaldighetskolonnen i Olomouc
2001 K Villa Tugendhat av Mies van der Rohe i Brno
2003 K Basilikan och judiska kvarteret i Třebíč        


kopierat från Wikipedia.se/UNESCO

Nu ska jag och Leia dansa lite innan det blir bad och sova.

KRAM


Dålig idé

Jag har fått för mig att inte käka godis eller annat onyttigt under maj månad.....dum idé, ja det börjar kännas så. Men jag har kommit på att popcorn inte gäller som onyttigheter, det är rätt så bra tycker jag.

Träningen borde jag också ta tag i men men. Imorgon kanske, åh nej det var ju då vi åker till Cesky Krumlo över helgen. Vilken otur ;)

Blir en förmiddags promenad med den här morgonpigga (kl.06.15 ingår inte i planen) lilla damen.

Nu mer te för att överleva dagen som enbart är 8.00 

KRAM


Dålig idé

Jag har fått för mig att inte käka godis eller annat onyttigt under maj månad.....dum idé, ja det börjar kännas så. Men jag har kommit på att popcorn inte gäller som onyttigheter, det är rätt så bra tycker jag.

Träningen borde jag också ta tag i men men. Imorgon kanske, åh nej det var ju då vi åker till Cesky Krumlo över helgen. Vilken otur ;)

Blir en förmiddags promenad med den här morgonpigga (kl.06.15 ingår inte i planen) lilla damen.

Nu mer te för att överleva dagen som enbart är 8.00 

KRAM


Bilder från Värmland

Det tar på krafterna att vara i Värmland, Leia sov länge och gott i går. Stackars liten att behöva dras fram och tillbaka, men hon håller alltid humöret uppe i alla fall....ÄN så länge får jag nog säga!

Vad har vi hunnit med då.
Torsdag
. Buss och tåg mot Prag. Flyg till Oslo och bil till Remjäng.
Fredag. Bil till Karlstad och påskfirande hos Leias farfar och farmor Eva
Lördag. Bil till Arvika och bad på simhallen med Lars kusin och kusinbarn, hela badhuset för oss själva var inte fel. Påskfirande i Remjäng med kusiner och tillbehör ;). Lite nattspaning i Koppom med bil.
Söndag. Brunch i Remjäng med bland annat mina faddrar. Lite shhopping i Charlottenberg med syrran och Perra på eftermiddagen.
Måndag. Bil till Arvika och påskfirande hos min farmor dit även Karlstadkusinerna med tillbehör kom ;)
Tisdag och onsdag. Var vi i Karlstad hos Leias farfar och farmor Eva. Besökte Leias kusin Theo med familj och shoppade så klart. 
Torsdag. Lite röj i trädgården och röj i slänten i Remjäng. Tilläggas bör att det var lång väg att dumpa pinnarna så jag tog 4-hjulingen och släpet istället. Längre tid tog det och vägen blev betydligt längre men jag hade betydligt roligare. Leia åkte 4-hjuling för första gången och njöt för fullt (jaja, hon har inte åldern inne.....men jag är en rätt så bra mamma ändå faktiskt)
Fredag. Lite röj på förmiddagen i Remjäng för at sedan ta bilen till Arvika och träffa lilla Billie för första gången. Ja, vi träffade såklart även hennes föräldrar också. Även Caroline och Filip kom från England och Yvonne och Jenny var även de där. Kul som attan. Maja saknades dock, men henne ska jag allt hinna med till sommaren hoppas jag....Vi hann även med en pizza och filmmys med syrran och Perra innan vi på natten åkte tillbaka till Remjäng.
Lördag. Lite trädgårds röj och mer 4-hjulings körning för de lata ;) Tog med mamma på en tur ut på "jalet" för att dumpa pinnar, om det inte hade varit så kuppigt så hade jag allt gasat till det för mamma verkade inte vara så tuff där hon satt där bak. Trodde vi skulle välta hela tiden ;) Grilla på kvällen och kusin Kristina tittade förbi.
Söndag. Susanne, Katja och Alfons tittade förbi samtidigt som Leias farmor och gammelfarmor var hos oss. De blev avlösta av min mormor (Leia momma, viktigt att säga det för gammelmormor var tydligen för svårt för Leia att säga enligt min mormor) och moster Vivan. De blev i sin tur avlösta av gamla svågerna Thomas och farbror Stange.
Måndag. Bästa mamma försköt sin arbetstid och körde oss till Gardemoen och därifrån tog vi oss till Prag och sedan vidare med buss och tåg hem till huset. Behöver jag säga (efter att ni läst vad vi gjort i Värmland) att Leia sken upp som en sol när vi väl kom hem samt att hon sov som en stock.

Blev nästan sliten bara av att skriva allt som vi har hunnit med. Till sommaren tror jag inte att vi kommer åka en meter...kanske några bara ;)

 En rädd mamma Anita får skjuts

 Leia och gammelfarmor Maggi

 Leia och Momma Ruth

 Leia och tremänningarna från Karlstad

 Leia och kusin Theo

 Familjen på 4-hjuling

KRAM


Hemma igen

Nu är vi hemma igen och njuter.
Borta bra men hemma bäst.

L har stuckit på möte och jag och lilla damen har badat oss rena efter resan.

Nu ska jag inta soffläge och bara vara, kanske läsa lite Lantliv som låg i postlådan :)

KRAM


RSS 2.0