:)

VILKET JÄKLA ÅR 2012 KOMMER BLI

:)


Hemresan klar

Nu är hemresan bokad och det blir bilen.
Leia (?) önskade (krävde) en Ipad så att hon kunde se lite på bamse i bilen. Får hon inte en sådan så skulle hon vända på bilstolen för att kunna se bamse i nackstödet. Dumma bil som har TV i nackstödet tycker Leia, eller bra för då måste hon ju få en Ipad ;)

Vi får väl se vad som kan komma på posten....

Hur som helst så kommer det vara jag som kommer köra hem för jag åker inte med Lars när det är snö på vägarna. Han kör ju som en galning (!) och jag kör dessutom mycket bättre :)
Dessutom så blir jag uttråkad så fort, men kör jag går det rätt så bra. Herregud, sitta i en bil i snö (kaos!) i en herrans massa mil är inte precis min dröm. Men vad gör man inte när mannen i huset har bestämt att så blir det och med hjälp av diverse mutor lyckades genomföre sin (dumma) idé.

KRAM


Framkalla kort på tjeckiska...

Kort blev det allt framkallat fast det var inte meningen att jag skulle ha dem i handen samma minut direkt. Det blir ju lite dyrare då. Men jag fattar ju inte vad de säger och de fattar inte vad jag säger, men nu vet jag att gör jag så så får jag kort i handen direkt.
De kort jag har mixtrat med själv blev hur bra som helst och jag är supernöjd med dem. Nu ska jag gå ut på nätet och beställa mer kort, käns som att jag gör det därifrån istället. Kan ju köra googel-translate då ;)

Nu ska det skruvas säng och skuras badrum. För att visa könsfördelningen så skurar jag badrum och Lars skruvar säng....jepp.

KRAM


sova nu!?

Lilla damen gick i vanlig ordning och lade sig i sängen runt 19 tiden, men ligger fortfarande (21.25) i mörkret och har något som skulle kunna vara Så Ska Det Låta. Det har varit konsert i 90 minuter. Det är väl helt OK eftersom hon aldrig har gnällt till utan verkar nöjd där uppe. Just nu är det paus eller så har programet tagit slut. Vi får väl se om några minuter...

Undrar om det här betyder att vi sover jättelänge i morgon?Rummet är så gott som inrett förutom den nya sängen, men den fixar vi i morgon. Då ska vi börja projektet med att få Leia att sova i sängen också. Vi har till slutet av mars på oss. Men som det var ikväll så känns det som att det inte kommer gå. Hon kommer ju bara kliva ner från sängen och sätta sig och leka. Lars läste någonstans att barn kunde känna att spjälsängen var som ett fängelse och att man då kunde såga bort spjälor i kanterna så att barnet kunde komma ut. TACKA VET JAG FÄNGELSET SPJÄLSÄNGEN. Nu är det kanske så att Leia inte är mogen för en vanlig säng, men det visar sig. Provar vi inte så kan vi ju inte veta. Vore himla skönt att slippa köpa en till spjälis.


Kan tala om att programet verkar ha tagit slut för ikväll och vi får se om reprisen visas i morgon.

KRAM


Nytt rum för lilla damen och slavar...

Stor tjej = stort rum

Leia har bytt rum och TV rummet blev lite mindre. Infallet fick jag sota för idag men det var det värt.
I morgon drar vi ju till IKEA och ska inhandla lite saker till rummet. Det kommer bli bra det där!

Skickade ut sambo och barn i trädgården förut för att plocka upp efter mig, det blev också bra. Jag är en jäkel på att röja men kanske inte på att plocka upp efter mig. Men det är ju då jag använder mig av sambo och även barn. En himla bra uppfiinning som jag ska använda till max. Undrar vad jag mer ska dra fram och fixa för att sedan låta dem plocka ordning efter mig??? Perfekta tillfällen att lära Leia att städa och plocka upp efter sig...
Fast jag är faktiskt rätt så bra på det med men jag älskar att röja i saker och sedan hinner jag liksom inte städa efter mig. Inne är jag bättre på att städa efter mig men ute är det så himla kul att bara gå loss med kniv och klippare och allt vad det nu kan heta. Så där får L&L städa efter mig, hihi.

KRAM


Konstiga gubbar...

De har inte arbetat med trottoaren utanför huset på 2 dagar men idag när det är helgdag här i Tjeckien då ska det arbetas. Jag får vara glad att de inte har använt paddan idag ialla fall. Gisses vad det vibrerar med den, trodde ett tag att huset skulle falla isär av allt skakande. Men det har hållit än så länge. Fast vi får väl se när snön kommer....

I vilket fall som helst så är de klara utanför garageuppfarten så nu är det enkelt (enklare) att köra upp bilen på infarten. Fast det är fortfarande lika smalt och bilen får precis plats när jag har backat in den mellan pelarna. Än så länge inte en skråma och blir det någon så får jag väl helt enkelt säga att Lars måste ha fått det när han har använt bilen....

KRAM


Tråkigt ute...vad är felet???

Idag var vi ute och krattade lite och lekte lite med bilar. Men det var himla tråkigt att försöka gå själv som vanligt. Undrar om det kan vara så att Leia känner sig osäker med för mycket kläder på sig. Trots detta hade vi Nike-skorna och inte stövlar på idag för att det skulle vara lättare att gå själv. Men hon står mest och gnäller tills jag kommer och tar henne i handen eller bär på henne. Och ja, hon står länge innan jag går dit så jag tar inte upp henne för tidigt kan jag tycka heller. Jag hoppas att det blir bättre eller har ungen verkligen blivit ett asfaltsbarn eller vad man ska kalla henne.
Hon ska ju börja förskolan snart och där är de mycket ute och rör på sig i trädgården eller i skogen som ligger precis bakom huset.


Ja, ja det blir säkert bättre när hon känner sig säkrare på att gå själv.

Imorgon ska jag och Leia ta oss ner på byn för att byta lite kläder på HM (om jag nu lyckas göra mig förstådd med att jag vill lämna tillbaka kläderna), leka lite i lekhagen på köpcentrat och sedan får det nog bli lunch innan hemfärd. Kanske att vi kan få sällskap av Marie och Nils om de är friska från sin förkylning.

Måste bara berätta om världens roligaste födelsedagskort som jag fick av gänget här nere. Tjejerna hade diktat ett så fint namnkort med synonymer som jag mer än gärna tittar på flera gånger per dag. Ska försöka skriva ner det så att ni får läsa hur fint och roligt de har skrivit.

Nu ska jag väcka han som har somnat uppe vid TV:n. Vi är så sociala idag så jag ligger nere och kollar TV och Lars ligger uppe i TV-rummet och kollar/sover.


GODNATT


HiHi...

Nu vet vi :)


Leias förskola

Här är Leias förskola där hon ska börja i januari.
Daisyclub.cz


http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=cs&u=http://daisyclub.cz/&ei=vD6kTsefOIaC4gSA1Z3VBA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCEQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Ddaisyclub.cz%26hl%3Dsv%26biw%3D1311%26bih%3D627%26prmd%3DimvnsEtt helt vanligt hus bland alla andra hus 10 minuters promenad hemifrån. Helt perfekt tycker jag och jag tror även att Leia kommer att stortrivas. Hon har ju sina två prinsar där också plus cirka 4 barn till. Förskolan är till för barn som inte har fyllt 3 år än. Här i Tjeckien får barn inte börja förskolan förrän vid 3 års ålder så dår finns denna för några få barn....?
De flesta tjeckiska mammor är hemma tills deras barn har fyllt 3 år och skaffar då oftast ett barn till så att de kan/måste gå hemma i 6 (?) år. Då går de verkligen hemma och jobbar inget, några verkar ströjobba men det är inte mycket. Själv skulle jag nog få spel tror jag. Det är ju hur underbart som helst att vara hemma fast det skulle jag inte fixa i 6 år tror jag. 
Jag har pratat med en tjeckisk tjej som går hemma för 4 året i rad och hon säger att hon saknar att prata med vuxna och att det verkligen börjar bli långtråkigt att gå hemma. Jag ska försöka få tag i henne under veckan och höra om hon och den mista lilla tjejen Stela vill komma och leka med mig och Leia.

Innan vi kom fram till förskolan så tog vi en härlig promenad i skogen. Leia njöt i vagnen men njöt inte av att få gå själv. Det blev lite bättre när hon fick hålla mig i handen iställer för sin pappa. Men det var inte med torra ögat. Har hon blivit ett asfaltsbarn???!!!Hm...eller är hon helt enkelt bara lat eller väldigt mamma-sjuk. Det är troligt att det är det sista för pappa duger i nödfall är hemma och hon ska nästan hela tiden hänga på armen vad man än gör. Eller sitta i knät. Prova det på toaletten ni!

Nu blir det natten för den lilla och jag ska göra mig fruktgott.


Mer färg tack...

...eller jag vet inte hur jag ska tolka detta som mötte mig i köket en dag. Kanske att Leia tycker att vi har för vitt hemma så det var bäst att sätta på sig solglasögonen. Men det får hon tåla, för här kommer det att vara vitt och lantligt.
Här dräller det av karlar...

Jo, det är sant. De tar sådan plats att vi inte ens kommer ut från vår egen tomt numera ;)

Det är så att de gräver upp trottoaren och lägger ny sten. Så under dagen är det inte lätt att ta sig ut. Men ska försöka göra ett försök om de har lagt fram plankan idag igen eller om vi ska ner i fallgropen för att sedan försöka ta oss upp igen. Bilen ska vi inte ens försöka köra ut för det kommer nog inte sluta så bra.

Har fått mail idag från förskolan att det är OK för Leia att börja. Bara att höra av mig när det är dags. Nu i Halloween tider har föskolan en liten fest och barnen ska ha en kväll/natt där med en massa mys. Kan det bli bättre, NEJ!
Jag tror att Leia kommer trivas som fisken i vattnet där och det kommer göra henne gott. Det är lite svårt att göra henne nöjd nu på dagarna. Vet inte riktigt vad vi ska hitta på. Koka sylt och blanda till pannkakssmeten ska vi göra när hon vaknar och sedan ska vi gå ut i trädgården. Kanske titta på de stora maskinerna och de fula gubbarna som står på framsidan och för väsen.

Höjde temperaturen till 23 grader inne igår när Lars inte var hemma. Riktigt nöjd med det och nu slipper vi frysa :)

Imorgon blir det bowling med gänget och sedan bjuder söndagen på tjejshopping i Prag. Jag har laddat Lars kort (jepp, så lyxigt är det att vara här nere. Eller så är det helt enkelt så att jag inte har skaffat mig ett eget ICA-kort än...) med massa stålar för här ska handlas. Och bara för att mitt mål är att handla mycket så kommer jag säkert hem med inget.


By the way, vi har bra morgontider nu igen. Inte före 9.15 en enda dag denna vecka och då lägger hon sig ändå 19 :)

Hejsvejs


Mars...

...då kommer det tydligen en inkräktare som jag måste dela min plats med.

Kram från Leia


Älgjakt pågår

Därför har vi inte tid med så mycket annat. Jag och Leia var och hälsade på pappa och morfar vid slaktboden och kollade in skörden för dagen. Det blev 2 älgar igår. Helt OK. Leia klappade på älghuvudet och tittade när de hängande älgarna slaktades och sågades i. Det var tyligen spännande för vi kunde inte gå därifrån förrän dörrarna stängdes för dagen. Det lät woowooow och vovovovov och mmuuuuu. Wow var åt sågandet, vov var åt vovvarna och mu var åt älgarnas huvuden som låg på marken. Det enda som var läskigt var gubbarna....hm....värmländska gubbar är väl inte läskiga.?!?!?

Annars är Leia rätt så sysselsatt och även jag. Lådor och skåp ska tömmas och spridas ut i hela nervåningen. Katterna ska lekas med och trappen ska det tydligen gås i och inte krypa. Funderar på att stjäla ett koppel uppe i slaktboden senare idag och fixa en löplina här inne. Inte så dumt tror jag.

Ja, just det. Lilla damen går ju för fullt. Men inte i gummistövlarna när vi är ute....då ska det bäras eller åkas vagn.

Köpte även ett par vinterskor till damen på centret för 700 spänn. Är folk dumma eller som gör det. Jag känner mig jättedum. Ungen är ju för fasen knappt lite över året och hon ska tydligen ha vinterskor för 700 spänn. Men de var tydligen så stabila och bra så det fanns liksom inget bättre. Men varför kan man då inte köra dem i ett värmeskåp???? Jag lät Lars dra kortet och så drog jag fort för att glömma bort summan. De där skorna som kommer se helt oanvända ut ska jag sätta i vintrinskåpet tillsammans med den finaste skålen jag har. De är ju vattentäta så jag skulle visserligen kunna använda dem som vaser senare. Ja ja, nog om denna skamlösa shopping.

Upp till slaktboa och kolla dagens skörd, ett skott hörde vi när vi var ute på förmiddagen. Antingen en som var himla pricksäker eller så var det ett "grenskott" och jägaren gav liksom upp.

KRAM


Leia + Nils

Nils är här hos oss på kvällskvisten, så Leia har date igen.
Det är inte lätt för henne, men jag tror att hon stortrivs :)

De leker fint och Leia har talat om för Nils att hon minsann också ville ha tåget att leka med. Hon satte sina händer på hans axlar. Men sen var det inget mer.

I morgon flyger vi och far. Ses då

Nu blir det mer packande och lekande

KRAM


Leia + Axel

Leia lekte lite med Axel nu på eftermiddagen.
Papporna skulle få upp "grisen" på släpkärran för att ta med den till jobbet.

Det hela slutade med att Axel sprang omkring ute naken och Leia tittade förundrat på :)
Så vi har det varmt och skönt här. Leia hade kläder på sig även om de var riktigt blöta då de små höll på med vatten ute. Det fanns även ett litet snacksbord som Leia gillade skarpt.

Annars så har lilla damen inte riktigt varit på topp, vill gärna sitta i knä och tappar humöret snabbt. Men det blir nog ordning på henne när hon kommer hem till mormor och morfar och inte att förglömma den där mostern och Perra. Det kommer bli uppmärksamhet till max och dessutom kommer Momma att sitta och titta på henne hela tiden. Det får nog bli en tur till Momma redan på torsdag. Men det får mormor och Leia sköta själva för jag och stora L ska baka och fixa lite.

Nu ska tvätt hängas igen och sedan blir det Hollybruttorna innan sängen väntar.

KLEM


Bilkörning i Tjeckien....hm

Det är inte att leka med.
I förrgår bromsade jag in för att släppa förbi en mamma med 2 barn som skulle gå över övergångsstället. Då helt plötsligt bilen bakom mig tutar som en galning och kör om mig. Snacka om att det var tur att mamman och barnen inte hade hunnit långt på sin promenad över vägen. Bra fart hade bilen dessutom. Synd bara att jag inte hann i kapp bilen för då jäklar...

Igår blev jag omkörd när jag skulle svänga vänster i en korsning. Bilen bakom mig tutade i vanlig ordning och blåste om mig på vänster sida över helsträckad "refug" (vet inte vad man kallar det där markerade i vägen som ser ut som en refug men som inte är upphöjd...).

Så en sammanfattning av att köra bil, cykla eller gå i Tjeckiens biltrafik är att ha alltid ögon i nacken och andra ställen där det kan vara bra att ha. Det gäller att hela tiden vara helt uppmärksam oavsett vart man befinner sig. På cykelbanan, gångbanan eller bilvägen.

Ja ja, i morgon ska jag och Leia en snabbis till mataffären på förmiddagen sedan blir det ingen mer bilkörning här förrän vi kommer tillbaka från Sverige. Vi tar bussen och tåget till flygplatsen i Prag. Kul ska det bli att dra en vagn, 2 stora resväskor, skötväska och 2 handbagage. Dessutom är det riktigt varmt här så det blir nog till att ta på sig linne och kortbyxor på morgonen. Vi ses kanske i Sverige. Det är bara att höra av er om ni vill träffas. Vi befinner oss i Remjäng så droppa in vettja.

KRAM


Vad gör jag på dagarna...


Regnvantarna och jag är ute och lekerLeker i sandlådan. Det finns massa gott att äta där, bland annat små sten.


Eller provar pappas kalsonger som jag rivit ner från torkställningen.


Besök

Leia farfar och farmor var här på besök och vi satt faktiskt ute på kvällen och käkade mat. Helt underbart väder. Leia blev rejält bortskämd av dem och resväskan leker hon med varje dag. Det är himla roligt att stoppa i saker och sedan stänga. Det svåra är att få upp den bara :)

Fina skorna som Leia fick av kusin Theo sitter Leia ofta i hallen och sätter på sig. Tack Theo för dem, dom är skithäftiga :)


Drive-in bio

På kräftskivan för någon vecka sedan var barnen på drive-in bio.


RSS 2.0